Fietsvoorzieningen bij uw organisatie Een fietsenstalling, omkleedruimte en douches – het lijkt vanzelfsprekend, maar de aanwezigheid van goede voorzieningen kan het verschil maken tussen de keuze voor de fiets of niet. Met welke voorzieningen stimuleert u het fietsgebruik?
Met een paar simpele voorzieningen en kleine aanpassingen in- en om uw bedrijfslocatie maakt u het al aantrekkelijker voor werknemers om eens vaker de fiets te pakken. Denk bijvoorbeeld eens aan onderstaande tips:
1. Zorg voor service
Veilig je fiets kunnen stallen is een van de belangrijkste voorzieningen. Een ruime, overdekte fietsenstalling met voldoende capaciteit en laadpunten voor elektrische fietsen is echter niet voor elke organisatie haalbaar. Met een aantal simpele voorzieningen kunt u als werkgever toch al service bieden:
- Zorg er bijvoorbeeld voor dat er altijd reparatiemateriaal aanwezig is op kantoor, zoals een fietspomp en een bandenplaksetje. Hiermee maakt u uw fietsforensen al erg blij.
- Laat op vaste dagen een mobiele fietsenmaker op kantoor langs komen.
- Heeft u al eens nagedacht over het inrichten van enkele autoparkeerplaatsen als fietsparkeerplek?
Bekijk hier hoe Pensioenuitvoerder MN elke donderdag een mobiele fietsenmaker ontvangt die fietsen van medewerkers onder werktijd repareert of een onderhoudsbeurt geeft.
2. Zorg voor een frisse start
Om na een flinke fietstocht weer fris aan het werk te kunnen gaan is het prettig als er kleed- en douchegelegenheid voor uw medewerkers is. Heeft u een kleine organisatie en geen ruimte voor zulke voorzieningen? Zorg er dan in elk geval voor dat medewerkers die op de fiets komen zich kunnen omkleden en eventuele fietskleding kunnen uithangen of opbergen in bijvoorbeeld een locker.
Schiphol Group ontwikkelt de goinGDutch fietskledinglijn; zakelijke en comfortabele fietskleding die medewerkers extra reiscomfort biedt.
3. Zorg voor flexibiliteit
Vraag niet van uw medewerkers dat zij altijd de fiets pakken. Afhankelijk van werkzaamheden of privéomstandigheden, moet uw medewerker zelf kunnen bepalen welk vervoermiddel handig is. Die flexibiliteit biedt bijvoorbeeld een mobiliteitskaart (een voorbeeld is de NS-businesscard) waarmee ov, auto en fiets afwisselend te gebruiken zijn. Heeft uw medewerker afspraken buiten de deur die niet makkelijk met de fiets te bereiken zijn? Dan kan hij of zij met de fiets naar werk komen en voor afspraken bijvoorbeeld een deelauto gebruiken. Andersom kunt u de autoforens ook de beschikking over een deelfiets bieden.
A.s.r. kiest voor flexibiliteit door eigen deelfietsen (e-bikes en gewone fietsen) beschikbaar te stellen aan de medewerkers.